Sodan arvet ohjelma ma-ke 23.11.2015-25.11.2015

OHJELMA


MAANANTAI 23.11.2015
Klo 16.30
AVAJAISET
Michael Overell esittää banjolellä -30 - 40 luvun brittiläisiä sotalauluja.
Avajaissanat: Omega ry.n puheenjohtaja Sini Soljasalo
Rauhankasvatusliiton: Anne Frank näyttelyprojektin vertaisohjaaja Sanna Karjalainen esittelee Anne Frankista kertovaa näyttelyä.
 
 
Kurkistamme moniaistiseen Somalia näyttelyyn. Somalit ovat vaeltaneet sotien seurauksena jo -80 luvulta eläen diasporassa ympäri maapalloa. Nimco Noor somalien kulttuurijärjestöstä on koonnut esille kankaita, kansallispukuja, esineitä ja kansantarinoita somalikulttuurista.

 
Klo 18.00

Kirjallisuusluento: Tuomas Mustikainen - Kielletty kansa
 
Millaista on elämä pitkittyneen kriisin keskellä Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilla? Kirjailija ja toimittaja Tuomas Mustikainen on kirjoittanut aiheesta kerronnallisen tietokirjan Kielletty kansa: Elämää palestiinalaisalueilla (Atena 2014). Muun muassa Jörn Donner luonnehti sitä seuraavasti: ”Hieno kirja. Muodosta oma käsitys tämän karmaisevan kertomuksen jälkeen.” Historiaa ja reportaasia yhdistävässä Kielletyssä kansassa Mustikainen antaa puheenvuoron niin Israelin sotilaille kuin palestiinalaisaktivisteille. Esimerkiksi miltä tuntuu osoittaa aseella arabilasta, jonka laukussa epäillään olevan pommi? Mitä sanottavaa Hamas-johtajalla on palestiinalaisten vapaustaistelusta? Millaista on tavallisten ihmisten arki epätavallisessa ympäristössä? Mustikainen on työskennellyt
muuttuvassa Lähi-idässä (Israel, Länsiranta, Gaza, Jordania, Egypti, syyrialaisten pakolaisleirit) niin sota- ja kriisijournalistina kuin mediakasvattajana. Tällä hetkellä hän kirjoittaa romaania.


TIISTAINA 24.11.2015
 
Klo 10.00 / Anne Frankin elämää kuvin ja sanoin
 
Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.
 
 
Klo 11.00 Lähi-idän sodan lapset
 
Israelin ja Palestiinan väliset iskut ovat kestäneet vuosia eikä niille näy loppua. Jatkuvasta vaarasta huolimatta ihmiset yrittävät jatkaa normaalia elämää. Miten selviävät iskujen keskellä kasvaneet lapset?
 
KESTO 52MIN.



Klo 12.00

Intifada ja unelma Palestiinan valtiosta
 
Palestiinan valtio on ollut unelmana palestiinalaisille Israelin valtion synnystä vuonna 1948 lähtien. Vuonna 1989 elettiin intifadan eli palestiinalaisten kansannousun toista vuotta ja unelma omasta valtiosta eli vahvana. "Intifada jatkuu vielä pitempään, kunnes olemme saaneet oikeutemme", kertoi kasvonsa peittänyt palestiinalaismies Sinikka Artevan toimittamassa Ulkomaanraportissa Palestiinan valtio: toteutuuko unelma?
 
Israel oli kuitenkin toista mieltä. Sillä oli aseellinen ylivalta, jolla se pystyi kurittamaan palestiinalaisia, muun muassa julistamalla ulkonaliikkumiskieltoja. Noita kieltoja valvoivat sotilaat, eikä niiden kestoa ilmoitettu.
 
KESTO 30MIN

 
Klo 12.30
 
Pohjolan somalien painajainen
 
Terrorijärjestö al-Shabaab värvää syrjäytyneitä nuoria pohjoismaissa. MOT- ohjelma kertoo, miten eteläisessä Somaliassa valtaa pitävä ääri-islamilainen al-Shabaab -järjestö on ulottanut lonkeronsa eri puolille maailmaa. Toimittaja Wali Hashi on käynyt Ruotsissa ja Tanskassa selvittämässä äärijärjestön värväystoiminnan taustoja. Tapauksia yhdistää yksi tekijä: nuorten somalimiesten syrjäytyminen. Osa somalinuorista putoaa kahden kulttuurin väliin. He eivät selviydy yhteiskunnan odotuksista, eikä monilla ole edes omaa perhettä joka pitäisi huolen kasvatuksesta. Myös Suomessa on kymmeniä pahasti syrjäytyneitä somalinuoria, jotka ovat joutuneet päihde- ja rikoskierteeseen. Lastenkotien, kasvatuslaitosten ja vankiloiden jälkeen jäljellä on vaihtoehto, jonka kaikki tietävät mutta josta ei juuri puhuta ääneen: liittyminen islamistien riveihin ja paluu vanhaan kotimaahan ase kädessä.
 
KESTO 28 MIN

Klo 13.00


Anne Frankin elämä kuvin ja sanoin


Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.


Klo 14.15


Palestiina - valtiota ei tule
 
20 vuotta sitten Oslossa sovittiin Palestiinan hallinnosta ja jälleenrakentamisesta. Alue on saanut avustusta 24 miljardia dollaria. Mihin rahat menivät? Gazan ja Länsirannan tilanne on nyt huonompi kuin koskaan.
 
KESTO 58 MIN.
 
 
Klo 15.20
 
Ruandan kansanmurha
 
Vuonna 1994 Ruandassa tapettiin sadan päivän aikana 800 000 ihmistä, kun vuosisatoja kestänyt vihanpito hutujen ja tutsien välillä kärjistyi pääasiallisesti tutseihin kohdistuneeseen kansanmurhaan. Tutsit ovat perinteisesti pitäneet valtaa ruandalaisessa yhteiskunnassa. Heidän elinkeinonsa on alun perin ollut karjanpito, kun taas hutut ovat olleet maanviljelijöitä. Hutut ovat kuitenkin aina olleet enemmistönä, lähes 90 prosenttia maan väestöstä koostuu heistä. Kansanmurhan alkusysäyksenä toimi lentokoneonnettomuus, jossa kuolivat sekä Ruandan että naapurimaan Burundin hutu-presidentit. Lentokone oli ammuttu alas, mutta tekijöitä ei varmuudella tiedetä.
100 päivän ajan ihmisiä tapettiin pääasiassa heimon perusteella, mutta myös muista syistä. Tutseja suojelleet tai muuten ”puhdistusta” vastustaneet hutut olivat toinen suuri kansanmurhan aikaan kärsinyt joukko.
 
KESTO 37 MIN.
 
 
KLO 16.00
 
Lyhytdokumentteja Somaliasta vuodelta 2009 (Yle)
 
Takaisin Somaliaan
 
Paluumuutto Somaliaan
 
Merirosvojen rannikkoa
 
KESTO n. 60 MIN.
 
Klo 17.00 Somalian konflikti, luento
 
Somalian sisällissota sai alkunsa tyytymättömyydestä tuolloisen hallitsijan Mohamed Siad Barren hallintoon ja puhkesi 1980- luvun lopulla klaaniperustaisten ryhmittymien valtataisteluksi. Vuonna 1991 se johti Barren maastapakoon. Maa suistui sekasortoon ja kaoottinen tilanne jatkuu yhä tänäänkin. Vuoden 2011 pakolaisnainen Saido Mohamed Suomi-Somalia verkostosta kertoo Somalian nykytilanteesta.


Klo 19.00


1990-luvun Suomi maahanmuuttajan silmin
”Olemmeko rasisteja vai hyväuskoisia hölmöjä? Pitäisikö pakolaisten hyysääminen lopettaa vai kolkuttaville avata?” Vuosi on 1991 ja maahanmuuttokeskustelu käy kuumana. A-studion reportaasissa kuullaan yhdeksän erilaista näkemystä ulkomaalaistaustaisten asemasta Suomessa. Mukana on useampia maahanmuuttajia, jotka ovat kaikki kokeneet rasismia. Suurin osa haastateltavista on tuttuja suomalaisia vuosien takaa. Tallenne sisältää kuvamateriaalia myös Mikkelin SPR vastaanottokeskus Varsavuoresta.
Katsaus historiaan - Mitä oli 25 vuotta sitten Onko jotain opittu menneestä tai ei?
KESTO 29 MIN.


KESKIVIIKKONA 25.11.2015en keskellä


Klo 10.00 / Anne Frankin elämä kuvin ja sanoin


Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.


KLO 11.00


Kansa jonka maailma petti


Bosnian sota(1992-1995) oli raain Euroopassa Jugoslaviaan ja erityisesti Bosnia-Hertsegovinaan. Hän oli ensimmäisenä tutkimassa ja raportoimassa Srebrenican joukkomurhista. sitten toisen maailmansodan. Sen kauheimpia kohtauksia olivat Srebrenican kansanmurha sekä Sarajevon neljä vuotta kestänyt piiritys, jonka aikana kaupunkilaiset olivat jatkuvasti tarkka-ampujien tähtäimessä. Heitä eivät auttaneet edes kaupunkia valvovat YK-sotilaat.


KESTO 52 MIN.


KLO 12.00
Ylen ykkösjuttu vuodelta 1995 - Bosnian sodan jäljet
Vuonna 1995 Elisabeth Rehniä pyydettiin ihmisoikeustarkkailijaksi hajonneeseen Jugoslaviaan.
 
 
KLO 12.30
 
Paras ja raskain matka
 
Sodasta toipuminen kestää yli ihmisiän. Suomalainen Cecilia syntyi samaan aikaan kun Balkanilla kuohui. Historiasta kiinnostuneena opiskelijana vuonna 2013 Cecilia pääsi tutustumaan alueen ihmisten surutyöhön, anteeksiantoprosessiin ja kauheuksien yli pääsemiseen.


KESTO 30 MIN.


KLO 13.00
 
Anne Frankin elämä kuvin ja sanoin
Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.
 
KLO 14.00
 
Rauhantyötä kriisien keskellä
Kun diplomatian keinot loppuvat, jatkavat yksityisten organisaatioiden työntekijät etsien ratkaisuja kriiseihin. Miten rauhanneuvottelijat tekevät työtään kriisialueilla Libyassa, Sudanissa ja Filippiineillä?
 
Dokumentissa nähdään, mikä näitä ihmisiä motivoi, millaista yksinäinen työ on ja miltä harvinaiset voitonhetket tuntuvat. Heidän mottonsa on: "Jotta sota loppuisi, on päästävä puheväleihin osapuolten kanssa", mutta tavoite tuntuu välillä uuvuttavan etäiseltä.


Ohjaus: Anne Thoma. Tuotanto: T&C Film, zero one film, Terz Film
Sveitsi ja Saksa 2013.
 
KESTO 52 MIN.
 
KLO 15.00
PAND Taiteilijat rauhan puolesta ry origami työpaja koko perheelle
Origami on perinteistä japanilaista paperintaittelua. Työpaja on avoin kaikille ja erityisesti lapset ja nuoret ovat siihen tervetulleita
 
KLO 17.00
PAND taiteilijat rauhan puolesta: No More Hiroshima - Älä unohda Hiroshimaa ilta
Hiroshiman/Nagasakin atomipommeista on kulunut 70 vuotta. Pandin delegaatio oli ainoana Suomesta elokuussa Japanissa järjestetyssä Kansainvälisessä Rauhan-konferenssissa (World Conference Against A and H Bombs 2015). Pyrkimyksenään ydinaseeton maailma!
 
Illan ohjelma:


17.00
Hiroshima valokuvanäyttelyn esittely ja delegaation terveiset Rauhankonferenssista Japanista Eeva-Helena Inomaa ja Merikukka Kiviharju .
 
18.00
Mothers Prayers -dokumentti Hiroshiman tapahtumista 2. maailmansodan aikaan.
 
19.00
Sadakon Kurjet-esitys: Ohjaus, sävellys, laulu ja sovitus Merikukka Kiviharju, Sadakon henki-Eeva-Helena Inomaa, Sodan varjo-tanssija Antti Seppänen, Rauha- runoilija J-P Wuorikoski, Toivo- näyttelijä Arja Pekurinen.
Illan päätös n.19.30: Merikukka Kiviharju laulaa.
TERVETULOA !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti