Sodan arvet ohjelma to-la 26.11-28.11.2015



TORSTAI 26.11.2015



Klo 10.00 / Anne Frankin elämä kuvin ja sanoin

Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.



Klo 11.00 Päiväkirja pimeästä

Kuvajournalisti Niklas Meltio taltioi kurditaistelijoiden sotaa Isistä vastaan. Sinjarin kaupungissa kuolema vaanii jokaisen nurkan takana. Kaupunkisota alkoi vuosi sitten ja jatkuu yhä. Isis haluaa liittää Sinjarin ääri-islamilaiseen valtioon, mutta kurdit yrittävät pitää vanhan kurdikaupungin itsellään. Kuvajournalisti Meltio teki keväällä 2015 kaksi kuvausmatkaa sodan etulinjaan. Meltio eli kurditaistelijoiden kanssa sala-ampujien vaaniessa jokaista liikettä. He katsovat kuolemaa silmiin - verkkodokumentissa ääneen pääsevät useat kurditaistelijat. Etulinjassa taistellaan pimeydessä, lauletaan marttyyrilauluja ja haaveillaan Kurdistanin itsenäisyydestä. - Tällaisen sodan jälkeen en pelkää enää mitään, toteaa eräs taistelijoista.

KESTO 30 MIN.


Klo 11.45

A-studio Totuus Irakin sodasta

Ylen videoklippi vuodelta 2013.



KLO 12.00


Ulkolinja: CIA kiduttajana?

Yhdysvaltojen viranomaiset käyttivät kyseenalaisia keinoja kuulustellessaan terrori-iskuista epäiltyjä erikoisvankiloissaan Thaimaassa, Afganistanissa, Liettuassa ja Puolassa. Miten
huippusalainen kuulusteluohjelma alkoi ja mitä se sai aikaan? Kuka lopulta tiesi kidutuksesta?

KESTO 53MIN.


KLO 13.00

Anne Frankin elämä kuvin ja sanoin

Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.




KLO 14.00

Tie Guantanamosta

Tie Guantanamosta on tarina terrorismin vastaisen sodan syyttömistä uhreista. Marraskuussa 2008 USA:n tuleva presidentti Obama ilmoitti, että vankileiri suljetaan.

Tarina terrorismin vastaisen sodan syyttömistä uhreista. Marraskuussa 2008 USA:n tuleva presidentti Obama ilmoitti, että vankileiri suljetaan. Miehet pakenivat amerikkalaisten pommituksia Afganistanista Pakistaniin, missä he joutuivat palkkionmetsästäjien käsiin. Heidät myytiin Yhdysvaltain sotilaille, jotka toimittivat miehet ensin vankilaan Kandahariin, sitten pahamaineiselle Guantanamon vankileirille Kuubaan.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset totesivat pitkien kuulustelujen jälkeen tehneensä virheen: uiguurit olivatkin syyttömiä terrorismiin tai muuhun pahantekoon. Silti heidän vankeutensa jatkui. Neljän ja puolen vuoden kärsimysten jälkeen uiguureille löytyi uusi koti – Albaniasta.


KESTO 50MIN.


KLO 15.00

Pako Isisin orjuudesta


Isis on kaapannut tuhansia naisia ja tyttöjä Pohjois-Irakissa hallitsemillaan alueilla. Terroristien sieppaamia naisia kohdellaan julmasti ja heidän elämäänsä valvotaan tiukin säännöin. Tytöt naitetaan vain 9-vuotiaina. Pahimpien terroritekojen kohteiksi ovat joutuneet muun muassa kurdien uskonnolliseen jesidi-vähemmistöön kuuluvat naiset ja lapset. Dokumentin salaa kuvattu materiaali paljastaa, minkälaisissa olosuhteissa naiset joutuvat elämään. Osa pääsee pakoon, mutta miten? Joukko rohkeita vapaaehtoisia yrittää maanalaisella toiminnallaan vapauttaa naisia terroristien käsistä.


KESTO 50 MIN.



KLO 16.30


Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan historia konfliktien näkökulmasta, luento: Miksi Lähi-idässä soditaan?


Alan Salehzadeh on Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut uusisuomalainen tutkija ja luennoitsija. Alan Salehzadeh on työskennellyt muun muassa Suomen Ulko- ja Sisäasiainministeriöissä, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksella sekä eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa Suomessa sekä kansainvälisesti. Hän toimii analyytikkona lukuisille eri kansainvälisille televisiokanaville ja think tankeille.



tauko


klo 18.00 Isis ääri-islamin nousu ja vaikutus pakolaispolitiikkaan sekä sen vaikutukset Eurooppaan.

Luento jatkuu Alan Salehzadeh.






PERJANTAI 27.11.2015 / Huom. kirjasto avoinna klo 9-17




KLO 10.00

Anne Frankin elämä kuvin ja sanoin


Mikkelin yläkoulujen koululaisryhmät tutustuvat Anne Frank - historiasta nykypäivään - näyttelyyn. Oppilaat tutustuvat Anne Frankin elämään ohjatun toiminnan sekä dokumenttielokuvan välityksellä.

KLO 11.30

Return To Homs

Syyrian sisällissodan keskellä tavalliset nuoret yrittävät pitää kiinni unelmistaan maailmassa, jossa luodit eivät ole kumia ja kuolemanvaara on todellista. Alkuperäisnimi Return To Homs.Tuotantoyhtiö Journeyman Pictures Limited Syyria.


KESTO 90 MIN.


KLO 13.00

En halunnut lähteä

Bulgarian ja Turkin rajaseudulla oleva Harmanlin pakolaisleiri oli vuonna 2014 täynnä ihmisiä ja tarinoita. Tuhannelle ihmiselle tarkoitetulla leirillä asui 2000 Syyrian sotaa paennutta. Kaikkien heidän tarinoissa yhdistyi yksi, hiljainen toteamus: en olisi halunnut lähteä.


KESTO 50 MIN.



KLO 14.00


Historia: Hitlerin juutalainen naapuri

Edgar Feuchtwanger oli viisivuotias, kun hänen naapurustoonsa vuonna 1929 muutti asumaan tuleva diktaattori Adolf Hitler. Juutalaislapsi saattoi piankin huomata ilmapiirin käyvän entistä uhkaavammaksi.


KESTO 60MIN.



15.00

Stalin, verinen tyranni (K 12)


Maaliskuussa 1953 viisi miljoonaa ihmistä oli saattamassa hautaan yhtä historian julminta miestä. Josif Stalinin hirmuvallan aikana Neuvostoliitossa surmattiin yli 20 miljoonaa kansalaista. Ranskalainen dokumentti (Stalin, The Red Tyrant) kuvaa, kuinka sosialismin unelma muuttui painajaiseksi. Tuotanto: ZED, Ranska 2013. Lukijoina ovat Virpi Haatainen ja Jukka Pitkänen.

KESTO 55 MIN.



KLO 16.00

Kolmas valtakunta 1933-1945

1942-45 Kolmannen valtakunnan sotamenestys kääntyy ja valtakunnan tuhoksi lopulta koituneet tappiot mm. Stalingradissa ja Kurskissa aiheuttavat myös Saksan kansassa epätoivoa.

KESTO 49 MIN.

Huom. kirjasto sulkeutuu perjantaina klo 17.00

18.00 ELOKUVAILTA

Yliopistokeskuksen auditoriossa. Osoite: Mikkelin yliopistokeskuksen AUDITORIO sijaitsee osoitteessa Lönnrotinkatu 5. / Liput 2e.

Huom. Lipun voit ostaa myös ennakkoon kirjaston Mikkeli salista koko viikon ajan.



Pianisti

Ohjaaja: Roman Polański

Kesto: 2 h 30 m

K/16
Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo pianisti Wladyslaw Szpilmanista, joka työskenteli Puolan radiossa, kun Saksa hyökkäsi Varsovaan 1939. Szpilman jatkoi soittamista Varsovan gheton ravintolailloissa ja joutui lopulta piileskelemään natseja henkensä uhalla. Pianisti on Roman Polańskin ohjaama, vuonna 2002 ensi-iltansa saanut elokuva, joka perustuu puolanjuutalaisen pianistin Władysław Szpilmanin muistelmateokseen Pianista, jossa hän kertoo selviytymisestään toisen maailmansodan aikana Varsovassa.




LAUANTAI 28.11.2015 / Huom. kirjasto avoinna lauantaisin klo 9-15.

Syyria päivä / Suomi Syyria Yhteisö ry



Klo 10.00

Syyrian lapset sodan jaloissa

Mitä on elämä Syyriassa, jossa sota on jatkunut jo kolme vuotta ja vaatinut yli 200 000 uhria? Aleppossa kapinallisten tukikohdassa 13-vuotias Mu'tazz valmistautuu yhdessä 16-vuotiaan veljensä Husainin kanssa taistoon.

KESTO 53 MIN.


Klo 11.00 – 15.00

HALUATKO AUTTAA SODAN UHREJA ?


Syyria päivänä keräämme lahjoituksia ja kummeja Syyrian sotaorvoiksi jääneille pakolaislapsille sekä talvivarusteita turvapaikanhakijoille. Tarjoamme pientä naposteltavaa ja saamme laajan kokonaiskuvan Syyrian todellisesta tilanteesta. Kuulemme myös 6 vuotiaan Ämälin kahden viikon pakotarinan välimeren ylityksineen sodan runtelemasta Alepposta kohti uutta kotimaata Suomea. Huom: suosittelemme lasten kanssa saapumista erityisesti klo 13.00 alkavaan tilaisuuteen! Dokumenttielokuva ei sovellu lasten katseltavaksi.


Refugees welcome Mikkelin paikallisryhmä: kerää lahjoituksia turvapaikanhakijoille. Erityisesti vastaanottokeskukseen toivotaan puhtaita, lämpimiä ja ehjiä talvivarusteita sekä kenkiä.


Suomi-Syyria yhteisö ry: vastaanottaa vietäväksi Syyrian pakolaisleirien lapsille leluja ja karkkirahaa. Omasta lelusta luopuminen tai karkkipäivän lahjoittaminen pakolaislapselle on oiva tilaisuus kasvattaa lasta globaalin vastuun kantamiseen. Erityisen toivottuja ja odotettuja lahjoja pakolaisleirillä ovat pehmot, autot ja barbit. Karkit ostamme paikan päältä, joten karkkipäivän lahjoittaminen on vapaaehtoinen avustus summa keräyslippaaseen. SSY vie avustukset itse paikan päälle ja pääset seuraamaan Mikkelin alueen lahjoitusta SSY filmin avuin. Filmin linkin löydät myöhemmin Omegan blogista tai facebook ryhmästä.


Klo 11.00

Syyrian konflikti, luento

Toimittaja ja ihmisoikeusmaisteri Saana-Maria Jokinen kertoo Syyrian konfliktista ja niiden vaikutuksista laajemmin. Saana-Maria on erityisesti Turkin ja Keski-idän konflikteihin erikoistunut freelancer toimittaja. Hän on tehnyt lukuisia reportaaseja Yleisradiolle ja sanomalehdille koskien ulkomaanpolitiikkaa.



Klo 13.00 Suomi- Syyria yhteisö ry:n avustustyö Syyriassa, puheenvuoro

Avustustyöntekijä ja Suomi Syyria yhteisö ry:n perustaja Rami Adham kertoo vaikeasta ja vaarallisesta avustustyöstä Syyriassa. 6 vuotiaan Ämälin tarinan kautta on myös mahdollista päästä mukaan käsin kosketeltavasti paljon puhuttuun vaaralliseen valtameren ylitykseen ja kasi viikkoa kestäneeseen pakomatkaan Syyriasta kohti uutta kotimaata Suomea.


NÄYTTELYT:



RAUHANKASVATUSLIITTO

Rauhankasvatusinstituutti


Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttely


Kansainvälisessä Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -kiertonäyttelyssä voi tutustua Anne Frankin tarinaan ja siihen liittyviin Toisen maailmansodan tapahtumiin ja holokaustiin. Näyttelyn ytimen
muodostavat lainaukset Anne Frankin päiväkirjasta ja valokuvat hänen perheestään. Näyttelyssä seurataan myös muiden henkilöiden kokemuksia syrjinnästä ja vainosta. Näyttely ulottuu nykypäivään asti: Syrjintä Suomessa tänään on yksi teemoista. Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttelyn on tuottanut hollantilainen Anne Frank House. Näyttely on kiertänyt yli sadassa maassa ja vuodesta 2012 alkaen myös Suomessa. Näyttelyn teemat eivät jää vain historialliselle tasolle, vaan Anne Frankin koskettava tarinan kautta näyttely käsittelee myös oman aikamme ennakkoluuloja, syrjintää ja ihmisoikeuskysymyksiä.



PAND - Taiteilijat rauhan puolesta Hiroshima - valokuvanäyttely (autenttisia kuvia pommin jälkeisestä Hiroshimasta)


Suomi Syyria yhteisö ry Pelastakaa Aleppo valokuvanäyttely

Syyrian 4,5 vuotta kestänyt sisällissota on vaatinut eri järjestöjen mukaan jo 330 000 uhria ja 13 miljoonaa pakolaista, joista seitsemän miljoonaa syyrialaista on paennut ulkomaille. Sodan kaikki osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Aleppo on Syyrian sodassa yksi eniten pommitettu kaupunki. Valokuvanäyttely kertoo Suomi-Syyria yhteisö ry:n avustustyöstä Aleppossa. Lauantaina SSY väki on myös itse paikalla kertomassa avustustyöstään Syyriassa.



PAND Taiteilijat rauhan puolesta ry: Hiroshima 70 vuotta

Taiteilijat rauhan puolesta haluavat nostaa Hiroshiman esille sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta atomipommista, joka tuhosi Hiroshiman ja Nagasakin ja pysäytti koko maailman: EI KOSKAAN ENÄÄ HIROSHIMAA! Vai pysäyttikö? Japanista saatu valokuvanäyttely koostuu autenttisista kuvista Hiroshimasta.

Mikkelin kaupunginkirjasto: Viikon teemoista kertovaa kirjallisuutta on esillä Mikkelin kaupunginkirjaston kokoelmasta koko viikon ajan. Kannattaa tutustua.



Suomi Syyria yhteisö ry: Pelastakaa Aleppo – valokuvanäyttely


Syyrian 4,5 vuotta kestänyt sisällissota on vaatinut eri järjestöjen mukaan jo 330 000 uhria ja 13 miljoonaa pakolaista, joista seitsemän miljoonaa on paennut ulkomaille. Sodan kaikki osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Aleppo on Syyrian sodassa yksi eniten pommitettu kaupunki. Suomi-Syyria yhteisö ry:n valokuvanäyttely kertoo avustustyöstä Aleppossa. Lauantaina SSY väki on myös itse paikalla kertomassa avustustyöstään Syyriassa.




Kulttuurijärjestö: Moniaistinen Somalia näyttely
Somalit ovat vaeltaneet sotien seurauksena jo -80 luvulta eläen diasporassa ympäri maapalloa. Nimco Noor somalien kulttuurijärjestöstä on koonnut esille kankaita, kansallispukuja, esineitä ja kansantarinoita somalikulttuurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti